Jdi na obsah Jdi na menu
 


 Jana Sokolová -  naše písničkářka

Malá Jana neměla ještě ani dva roky, když ji postihla obrna. Na dětství vzpomíná především jako na řadu dlouhodobých pobytů v nemocnicích a lázních. Náročná léčení po operacích byla zvláště bolestivá.

Na druhé straně našla Jana v lázních i řadu trvalých kamarádů a možná právě kvůli nim začala hrát na kytaru a zpívat. Později vystudovala ekonomickou školu a začala pracovat. Její zdravotní stav se však stále zhoršoval. Zatímco se v mládí pohybovala o francouzských holích, od třicítky je už odkázána pouze na invalidní vozík. To pochopitelně zkomplikovalo i možnost zaměstnání. Pak potkal Janu i smutný osud všech dětí – zemřela jí maminka. Osamělost i zhoršení zdravotního stavu pomáhají Janě překonat i osobní asistenti pro těžce zdravotně postižené, kteří se většinou stali jejími blízkými přáteli. „Bez pomoci asistentek si už život vůbec nedovedu představit,“ říká Jana. „Kromě toho, že mi věnují obvyklou péči při úklidu, hygieně atd., mi umožňují i to, že mohu navštěvovat moravský hudební festival pro zdravotně postižené Vivat Viva! Nemít asistentky, přátele a kytaru, bylo by mi na světě smutno…“ Dnes Jana působí jako lektorka nových osobních asistentů či studentů sociální práce.

Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ne jen vaše ale i naše

(František Fux, 8. 2. 2013 18:04)

Přeji krásný večer. Mám na Vás prosbu. Prosím, napištemy jak se Janě daří a za je na ni nějaký kontakt. Vyrůstaly jsme spolu a Já už delší dobu pídím, kde se nachází a jak se sní kontaktovat. frantisek.fux@atlas.cz Mockrát děkujï za informaci