Jdi na obsah Jdi na menu
 


3.6.2010 jsme navštívili 4. základní školu v Plzni, ul. Kralovická 12 ke společné besedě na téma "Den s handicapem“. Naší organizaci "Vozíčkáři Plzeňska" oslovila p.učitelka Jana Miková a domluvili jsem se na vzájemné spolupráci a účasti na  besedě. Dozvěděli jsme se, že základní škola pravidelně pořádala  dny se zajímavými tématy už v dřívějších letech, např.  Dny zdraví, Dny kultury apod.

Beseda proběhla s žáky 3 a 4 tříd základní školy, ve spolupráci s jejich třídními učitelkami a pedagogy. Z Vozíčkářů Plzeňska se nás celkem zúčastnilo 6 osob, někteří  s postižením po úraze, onemocněním roztroušenou sklerózou a také získaných dědičných neurosvalových chorob.Vybrali jsme ty vozíčkáře, kteří  jsou ochotni o svém postižení a jejich životě na   vozíku bez problémů hovořit. Škola  pro nás připravila opravdu příjemné prostředí, děti se na naši návštěvu upřímně těšily a  měly  předem připravené zajímavé otázky, týkající se našeho života na vozíčku. Nejčastěji zaznívaly otázky: Proč jsme na vozíku? Proč  někteří z nás na elektrickém nebo mechanickém vozíku? Jak se nám žije a jak zvládáme běžné záležitosti života? Jak se k nám mají chovat a pomáhat? apod. Děti samy aktivně hovořily o zkušenostech s vozíčkáři v rámci jejich rodiny a blízkého okolí.

 Některým dětem jsme umožnili vyzkoušet si, jaké to je zvládat jízdu na mechanickém a elektrickém vozíku. Věřím, že to pro ně byla zajímavá zkušenost. Samy si vyzkoušely a přesvědčily se, že to není tak jednoduché, jak to vypadá. Upozornili jsme je, že po chodbách školy, kde je ideální hladký, rovný povrch se jezdí výborně a není to tak složité, ale v terénu, kde jsou nerovnosti, schody, úzké prostory a bariéry - to je potom  opravdu složité a těžké.

  Pro všechny žáčky jsme  společně zajistili promítání zajímavého foto-dokumentu z  akce "Dolany 2009", kterou pravidelně pořádají přátelé a kamarádi pro zdravotně postižené občany, kde vozíčkáři sjíždějí na člunech řeku, realizují  různé výlety, zdolávají překážky a bariéry, pořádají taneční a poslechové večírky, prostě se baví a žijí jako zdraví lidé, jen s tím rozdílem, že sedí na vozíku.

V závěru naší  besedy jsme od dětí dostali vlastnoručně vyrobené  dárky. Udělaly nám tím obrovskou radost. Věřím, že se zase brzy sejdeme na pokračování besedy "Den s handicapem". Děkujeme 4. základní škole za zajímavý a smysluplný den.